maandag 10 augustus 2015

Koninklijke Keizersmantels

Donderdag 6 augustus 2015: waarom we geen bejaardentoegangspasjes voor 60-plussers voor de Amsterdamse Waterleidingduinen hebben aangeschaft is een raadsel. Ze kosten maar 5,50 euro, dan mag je het hele kalenderjaar binnen de omheiningen wandelen. Wij betalen steeds gewoon een dagkaartje, 1,50 euro. Da's ook bijna niks overigens.
Mijn vogelvriend T. is met pensioen gegaan. Dat gaat wat worden, de komende jaren. Alle kans nu om een vos op de foto te zetten. Vandaag gebeurt dat nog niet, maar: tijd zat. Zou je denken. Waarom hebben bejaarden dan toch altijd haast? Ze staan weer wèl een half uur voor de vertrektijd van de trein op het perron klaar. E. liep daar T. tegen het lijf en riep: "doe mijn vrouw de groeten!", wat T. meteen deed toen ik hem van ons stationnetje oppikte.
We lopen nog geen honderd meter of de eerste Keizersmantel fladdert al in ons gezichtsveld, een mooie man. De Nikon en de Canon klikken unisono. Struinen mag in de AWD, dus lopen we dwars door het bos waar een Groene specht lacht. T. lacht terug en de specht is nieuwsgierig, dus na een minuut of vijf zien we hem tegen een boomstam hangen. Het is een juveniel. Juvenielen zijn toch wat onbekommerder zal ik ook de komende dagen merken, de gevaren van het bestaan zijn hun nog niet duidelijk. Het IJsvogeltje roept en jakkert over het stromende water in het betonnen kanaaltje, de chloorgoot zei iemand ooit tegen mij. Het is ondiep en smal, in een V-vorm, en het water is kristalhelder waardoor je de visjes goed kunt volgen. Damherten drinken aan de oever ervan en springen er soms, met een tussenlanding in het water, overheen.
Als we in de schaduw een boterham zitten te eten zien we aan de overkant een ruzie tussen twee Grote bonte spechten. Vechtend rollen ze van de heuvel af. Als T. zijn camera pakt om het tafereel te fotograferen wordt hij in zijn hand gestoken door een wesp. Die zat daar kennelijk te rusten. Au.
Op diverse plekken fotograferen we Keizersmantels, ze verspreiden zich dit jaar weer verder over het gebied. Een Boomvalk is aan het jagen en ook een Torenvalk vliegt over. Die zie ik de laatste tijd steeds minder.
T. trakteert me op koffie en appelgebak. Ik vind een twee-euro-stuk. Is het parkeren ook weer betaald.




Keizersmantel man
Argusvlinder

Groene specht juveniel
Damhert
vechtende Grote bonte spechten



Keizersmantel man, zie de openstaande geurstrepen
Distelvlinder

Kleine vuurvlinder
Keizersmantel vrouw
Kleine parelmoervlinder
Torenvalk



























1 opmerking:

  1. Had even het blog gemist .
    Dus het was weer even genieten , hopelijk heeft T geen last meer gehad van de wespensteek want dat kan behoorlijk pijn doen .
    Snel maar een bejaardentoegangspasjes aanschaffen Roely dat heb je er zo uit .

    BeantwoordenVerwijderen